Äpplets dag + recept

Äpplets Dag idag den 25/9 och vår programledare Kent hade hittat ett gott recept.
Se nedan och lyssna hur det lät när han berättade om det.
Äppelkladdkaka – med rivet äpple och smält vit choklad i smeten blir den här kladdkakan helt gudomligt god.
Recept ur Lena Söderströms nya kokbok Cheesecakes och kladdkakor.
· Ingredienser
- 2 äpplen
- 1 msk citronjuice, färskpressad
- 200 g smör
- 200 g vita chokladknappar, eller hackad vit choklad
- 5 dl strösocker
- 3 ägg
- 8 dl vetemjöl
· Garnering
- 3 äpplen
- 2 msk smör
- florsocker
Gör så här
- [ ]Sätt ugnen på 175°.
- [ ]Klä en bakform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.
- [ ]Skala och riv äpplena grovt. Blanda det rivna med citronsaft.
- [ ]Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Ta kastrullen från värmen, häll i chokladen och låt den smälta under omrörning. Rör i sockret. Rör i ett ägg i taget. Rör i mjölet. Blanda i de rivna äpplena
- [ ]Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen ca 10 minuter
- [ ]Gör garneringen under tiden. Kärna ur och klyfta äpplena. Stek äppelklyftorna i smöret ca 3 minuter. Fördela äppelklyftorna över kakan och grädda ytterligare 15–20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt svalna i formen. Sikta över florsocker.
- [ ]TIPS! Servera kladdkakan med vispad grädde eller kolasås, eller varför inte både och?