Bouillabaisse med ActiveKocken
Denna fredag fick vi besök av ActiveKocken, Fredrik Hagenkötter. Han tillagade en Bouillabaisse live i studion.
Lyssna hur det lär här nedan.
Här får ni också receptet:
Soppa 4 personer
- 400 gram fisk, benfri, gärna vit fast eller lax
- salt
- 0,5 tsk timjan
- 1 burk(ar) tomater, krossade
- 1 st gul lök(ar)
- 100 gram räkor, oskalade
- 1 st paprika, röd
- 0,5 st fänkål
- 0,5 st purjolök(ar)
- 2 st morot
- 8 dl fiskbuljong
- 8 st musslor, med skal, färska eller djupfrysta
- Färsk chili
- 1 pkt saffran
Tillagning
- Tips: Färsk chili och saffran passar bra ihop. Byt ut häften av vattnet mot torrt vitt vin för en mustigare soppa.
- Soppan: Hacka löken, skiva morötterna och purjolöken samt strimla fänkålen. Ta bort kärnhuset i paprikan och skär i bitar.
- Fräs grönsakerna i lite matolja i en stor kastrull utan att de får färg.
- Tillsätt fiskbuljong, tomat och timjan. Koka upp och låt koka sakta i ca 10 minuter. Lägg i den nedskurna fisken. Ett par minuter senare är det dags för räkor och musslor. Smaka ev. av med salt och peppar.
- Värm upp soppan, men låt inte koka efter du har lagt i skaldjuren, de blir sega av att koka.
- 8. Garnera gärna med någon grön ört och servera med aioli och surdegsbröd .