Frukostbullar av Jenny Hansson
På helgen kanske man har lite extra tid att lyxa till det med nybakta bullar till frukost. Vår expert när det gäller bakning, Jenny Hansson gav oss två bra recept. Både ett till den som är morgonpigg, och ettt för den som vill ligga kvar lite längre i sängen.
Lyssna på intervjun med Jenny nedan.
Recepten får du här:
Kalljästa bullar
25 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
2,5 msk olivolja
(annan olja funkar också)
1, 5 msk honung
1 tsk flingsalt
11 dl vetemjöl
- Lös jästen i vattnet i en stor bunke.
Tillsätt sen dom andra ingredienserna och
rör ihop till en klibbig deg. Tänk på att degen ska få plats att jäsa i bunken.
Den ska vara som en tjock gröt i konsistensen.
Arbeta med en träslev.
- Täck skålen med plast
och ställ i kylskåpet i över natten, minst 8h.
- Ta upp degen på väl mjölad arbetsbänk och dela den i 8-10 bitar. Arbeta inte degen, då sjunker bullarna!
Vänd dem i lite mjöl och lägg bullarna på
en plåt med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 225°C och grädda bullarna i ca. 15-20 minuter, tills de fått en gyllene färg. Låt svalna på galler.
____________________________________________________________________________________
Frallor
25 g jäst
1 dl vatten
2 dl mjölk
2 msk honung
5-6 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 ägg till pensling
Frön av olika slag att toppa bullarna med.
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölk och vatten till 37 grader och häll detta över jästen. Rör om så det löser sig.
Tillsätt honung, salt och vetemjöl.
Arbeta degen ordentligt, gärna med elvispens degkrokar.
Sätt plast över bunken och låt jäsa i 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord, dela den i 12 lika stora delar. Forma till runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk i 30 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över frön.
Grädda mitt i ugnen i 8-10 min. Låt svalna på galler. Bullarna funkar bra att frysa!