Jenny Hanssons recept för påsken
Påsken är snart här och många ska vara lediga och kommer då också få mer tid att lägga i köket. Vi pratade med vår expert när det gäller bakning, Jenny hansson som gav oss två härliga recept att ta till i Påsk.
Lyssna längst ner på sidan.
Recept:
CITRON och VALLMO cupcakes
2 ägg
2 dl strösocker
75 gram smör
1 dl mjölk (gärna 3%)
Zest från 1 citron
0,5 dl blå vallmofrön
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Smält smöret och tillsätt mjölken. Häll detta i äggsmeten och rör om.
Tillsätt citronzest och vallmofrön.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten försiktigt.
Fyll muffinsformar till 2/3 delar.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min för stora muffins,
prova med sticka.
Låt svalna helt.
Frosting
200 gram philadelphiaost original rumsvarm
100 gram rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Vispa ost och smör med elvisp så det blir krämigt. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa till en frosting.
Bred eller spritsa ut frostingen på den helt kalla kakan.
________________________________________________________________________________________
MOROTSKAKA med BRYNT SMÖRFROSTING
3 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl farinsocker
3 dl finrivna morötter
1 dl neutral rapsolja
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3 tsk kanel
1 tsk salt
Sätt ugnen på 175°C. Smörj en form, cm 24 cm i diameter (för 10 bitar).
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt de rivna morötterna och rapsoljan. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och salt i en bunke. Rör ner i äggvispet.
Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 60 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
Brynt smörfrosting
150 gram smör
200 gram philadelphiaost
original
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Bryn smöret och häll över
det i en bunke.
Låt svalna till helt kallt.
Vispa upp smöret så det
blir vitt och mjukt.
Tillsätt färskosten och
vispa några minuter till.
Häll i florsocker och vaniljsocker,
vispa ihop tills du har en
fluffig och jämn frosting.
Dela kakan i två bottnar.
Bred på hälften av
frostingen på den ena
botten och lägg den
andra ovanpå.
Bred eller spritsa på frostingen.
Dekorera!