Kanelbullar av Jenny Hansson
Idag är det Kanelbullens Dag och vi hade med oss vår expert när det gäller bakning, Jenny Hansson. Hon gav lyssnarna tips hur man får till de perfekta kanelbullarna. Se receptet nedan och lyssna på intervjun.
Kanelbullar
50 gram jäst
180 gram smör
4 dl mjölk 3%
1 dl vispgrädde
1.5 dl vit sirap eller strösocker
1 msk kardemumma
Nypa salt
800 gram vetemjöl special
Ägg till pensling
- Smula jästen i en bunke.
- Smält smöret på medelvärme tillsammans med kardemumman.
- Häll i mjölken och grädden och ta av kastrullen från värmen.
- Häll gräddmjölken över jästen och rör om tills den har löst sig.
- Rör ner sirap och salt.
- Tillsätt 800 gram mjöl och arbeta ihop, gärna i maskin med degkrok. Degen ska bli blank och släppa från bunkens kanter, låt den jobba i 10 min.
- Sätt plast över bunken och lägg på en handduk.
- Låt jäsa i 45 min.
Fyllning
200 gram mjukt smör
1 dl socker
0,5 dl ljus sirap
3,5 msk kanel
2 tsk vaniljsocker
1 tsk mjöl
- Rör ihop allt till fyllningen.
- Dela degen i 2 bitar. Kavla ut en rektangel och bred på halva fyllningen. Rulla ihop och skär bullar. Gör likadant med andra delen av degen. Låt bullarna jäsa på plåt under bakduk i 45 min.
- Vispa upp ett ägg med lite vatten och en nypa salt, pensla bullarna och strö över pärlsocker.
- Grädda på 200 grader i mitten av ugnen 8-12 min beroende på storlek.
- Låt svalna på galler under bakduk.