Semlor - Jenny Hanssons recept
På tisdag är det Fettisdagen och vi pratade denna fredag med Jenny Hansson, vår expert när det kommer till bakning om hur man ska göra för att få till den perfekta semlan om man vill baka själv.
Hör hennes tankar här nedan och läs även hennes recept,
Lycka till
Vetedeg
50 gram jäst
5 dl mjölk 3%
1.5 dl vit sirap
1 msk kardemumma
800 – 900 gram vetemjöl special
200 gram rumsvarmt smör
Ägg till pensling
- Smula jästen i en bunke.
- Värm mjölken till 37 grader.
- Häll mjölken över jästen och rör om tills den har löst sig.
- Rör ner sirap och kardemumma.
- Tillsätt 800 gram mjöl och arbeta ihop, gärna i maskin med degkrok.
- Tillsätt smöret i omgångar och arbeta så smöret fördelas.
- Tillsätt ev lite mer mjöl. Degen ska bli blank och släppa från bunkens kanter.
- Sätt plast över bunken och lägg på en handduk.
- Låt jäsa i 45 min.
- Stjälp upp degen på bakbord och forma runda bullar.Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 45 min.
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
- Vispa upp ägget med lite vatten och en nypa salt.
- Pensla bullarna och grädda dom mitt i ugnen i 6-8 mn.
- Låt svalna på galler.
Mandel & hasselnötsmassa
100 gram sötmandel
100 gram hasselnötter
2 dl florsocker
1 äggvita
0.5 dl vatten
- Rosta nötterna i en torr stekpanna. Låt svalna.
- Blanda alla ingredienser i en mixer.
- Mixa till en massa. Låt det finnas lite större bitar kvar av nötterna.
Vispa grädde med lite vaniljsocker.
Skär toppen av bullen och ta ut lite av inkråmet.
Blanda mandel & hasselnötsmassan med inkråmet och lite grädde tills du har en bra konsistens.
Lägg en klick mandel & hasselnötsmassa på varje bulle, spritsa/lägg på grädde.
Lägg på locket och pudra florsocker ovanpå.
NJUT!